English

Subject Verb Agreement CET Test Series 2021

Hy There Subject Verb Agreement CET the Part of English Grammar

According to subject-verb agreement rule, a singular subject

(he, Ram, train etc)

Takes a singular verb (is, goes, shines), whereas a plural subject takes a plural verb.
Example: Ram goes to school. (Here the subject is a person whose name is Ram. It is a
singular noun. Therefore, it will require a singular verb, i.e. goes)
They are coming here.

(The pronoun “they” is considered plural. Therefore, it will require a plural verb, i.e. are)

Subject Verb Agreement Question

In the sentence identify the segment which contains the grammatical error. If the sentence has no error, then select ‘No error’.

1.The government has the obligation to provide infrastructure facilities to regulating the process of urbanization in the country.

A.The government has the obligation

B.to provide basic infrastructure facilities

C.to regulating the process of urbanization in the country

D.No Error

Check Answer
Correct Answer is C

Option “C” is the correct answer. Use “to regulate” in place of “to regulating”. We always us [ to + v1st]. It is called infinitive.

2.The biggest health burden that India is set to face in the coming years is tackle cancer

A.The biggest health burden that India

B.is set to face in the coming years

C.is tackle cancer.

D.No Error

Check Answer
Correct Answer is C

Option “C” is the correct answer. Use “is to tackle” in place of “is tackle”. “Be” verbs always take either infinitive or present participle after it. E.g He is writing an essay. [present participle] He is to wash his clothes. [infinitive]

3.Nothing is perfect and we might realize that even when we went wrong the consequences was not as bad.

A.Nothing is perfect and we might realize

B.that even when

C.we went wrong the consequences was not as bad.

D.No Error

Check Answer
Correct Answer is C

Option “C” is the correct answer. Use “were” in place of “was”. In the given sentence “consequences” is working as a subject which is plural so we should use plural verb. Singular subject takes singular verb and plural subject takes plural verb. Eg. They work day and night to get success. He works to find his existence.

4.A teacher should help the students to solve their problems.

A.A teacher should help

B.the students

C.to solve their problems

D.No Error

Check Answer
Correct Answer is C

Option “C” is the correct answer. Use “solve” in place of “to solve”. We always use infinitive without “to” after the following verbs. It is known as bare infinitive. E.g [ let/ bid/ make/ help etc.] E.g Let me go. [don’t use “to go”] They make us laugh in the auditorium. [don’t’ use “to laugh”]

5.He is rich today but he appears to be poor in the past.

A.He is rich today

B.but he appears

C.to be poor in the past

D.No Error

Check Answer
Correct Answer is C

Option “C” is the correct answer. Use “to have been poor” in place of “to be poor”. For explanation see the sentences below. Eg. Everyone wants to be popular [ it means he is popular] Ram confessed to have been abused Ramesh [ Ram abused Ramesh in the past] Hence, we need perfect participle there because he was poor in the past.

6.The scientists claim to discover a cure for AIDS and the medicine will be put on sale very soon.

A.The scientists claim

B.to discover cure for AIIDS

C.and the medicine will be put on sale very soon

D.No Error

Check Answer
Correct Answer is B

Option “B” is the correct answer. Use “to have discovered” in place of “to discover” See the explanation below. Eg. Everyone wants to be popular [ it means he is popular] Ram confessed to have been abused Ramesh [ Ram abused Ramesh in the past] Hence, we need perfect participle there because ‘cure’ has been discovered.

7.I always resent my brother wandering about and doing nothing.

A.I always resent

B.my brother wandering

C.about and doing nothing

D.No Error

Check Answer
Correct Answer is B

Option “B” is the correct answer. Use “brother’s wandering” in place of “brother wandering”. We need apostrophe [‘s] to show brother’s possession over ‘wandering’ Eg. I don’t like Ram’s talking in the public.

8.You are requested to carefully carry the bag because it contains fragile material

A.You are requested

B.to carefully carry the bag

C.because it contains fragile material

D.No Error

Check Answer
Correct Answer is B

Option “B” is the correct answer. Use “to carry the bag carefully” in place of “to carefully carry the bag”. We should not use any adverb between “to” and “verb Ist”. it is called split infinitive. Eg. I want to beautifully write (W) I want to writer beautifully (R)

9.Last night she (A)/ intended (B)/ to have left (C)/ No Error (D)

A.Last night she

B.Intended

C.to have left

D.No Error

Check Answer
Correct Answer is C

Option “C” is the correct answer. Use “to leave” in place of “to have left”. See the explanation below. E.g. She wants to study [now she is in the mood of studying] She wants to have studied. [ means she should have studied in the past] Hence “to leave” is the correct answer.

10.He cannot (A)/ tolerate anybody talking (B)/ nonsense (C)/ No Error (D)

A.He cannot

B.tolerate anybody talking

C.nonsense

D.No Error

Check Answer
Correct Answer is B

Option “B” is the correct answer. Use “anybody’s talking” in place of “anybody talking”. We need apostrophe [‘s] to show anybody’s possession over ‘talking’. See the example below. Eg. They don’t like someone’s interrupting them.

11.Those who have no house (A)/ to live should be provided (B)/ with accommodation (C)/ No Error (D)

A.Those who have no house

B.to live should be provided

C.with accommodation

D.with accommodation

Check Answer
Correct Answer is B

Option “B” is the correct answer. Use “to live in” in place of “to live”. We need a purpose preposition after ‘live’ because sentence does not provide complete meaning. See the example below Eg. I need a ball pen to write (W) I need a ball pen to write with (R) Here ‘with’ shows the complete purpose of ‘write’

12.He is (A)/ extremely desirous (B)/ to be educated (C)/ No Error (D)

A.He is

B.extremely desirous

C.to be educated

D.No Error

Check Answer
Correct Answer is C

Option “C” is the correct answer. Use “of being” in place of “to be”. We always use “gerund” after prepositions and a few verbs have their own prepositions. For clarification see the example below. Eg. Every student is confident to pass this exam (W) Every student is confident of passing this exam (R) He aims to get this job (W) He aims at getting this job (R) Above both examples show that ‘confident’ and ‘aim’ have their own prepositions ‘of and at’ respectively so we have to use ‘gerund’ after them.

13.Why the army (A)/insist so much (B)/ on discipline? (C)/ No Error (D)

A.Why the army

B.insist so much on discipline?

C.on discipline?

D.No Error

Check Answer
Correct Answer is A

Option “A” is the correct answer. Use “Why does army” in place of “why army”. It is an interrogative sentence. See the structure of interrogative sentence below. Rule: Helping verb + subject + main verb + object? Eg. Do you like to play chess?

14.No one has (A)/ or can prove (B)/ the existence of God (C)/ No Error (D)/

A.No one has

B.or can prove

C.the existence of God

D.No Error

Check Answer
Correct Answer is A

15.Why the army (A)/insist so much (B)/ on discipline? (C)/ No Error (D)/

A.Why the army

B.insist so much on discipline?

C.on discipline?

D.No Error

Check Answer
Correct Answer is A

SUBJECT VERB AGREEMENT PART 3
A.
• If we use the phrase more than one with a plural noun, we must place the plural noun
near the word more and only plural verb must be used.
e.g. More boys than one were killed in the accident.
• If we use the phrase more than one with a singular noun, we must place the singular
noun near the word one and only singular verb must be used.
e.g. More than one book has been torn by my younger sibling.

Useful Links

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

About the author

admin

Leave a Comment